La veritat és que li estic dedicant poc de temps al blog. Són els últims dies de molta gent ací, i pràcticament cada vesprada o cada nit, eixim a fer-nos una cervessa o a fer qualsevol cosa. A més estic donant-li canya a l'alemany i a la busqueda d'alternatives per a l'any que vé. Per sort sempre tinc estones lliures a la feina. Ara, perquè estem en plena mudança de laboratori i quan no he d'estar transportant aparells no tinc un lloc per treballar.
Continue en la tercera entrega d'esta serie de coses que em sorprenen d'Alemanya. Serà la penúltima, mentre que l'última vull que siga un recull de les coses que, encara hui, són diferents en Alemanya de l'est.
Hui em vaig a centrar en dos aspectes de la cultura alemanya que desconeixia.
El primer és l'FKK. FKK són les sigles de Freikörperkulture, que traduit literalment és cultura del cos lliure, però crec que és més adient traduir-ho per naturisme.
L'estiu pareix que ens ha abandonat definitivament; fa quasi dues setmanes que plou quasi tots els dies, i les temperatures no superen sovint els 20°C, però, per sort, no sempre ha estat així. A Dresden va haver estiu, i dies on feia molta calor. Per a refrescar-se estava molt bé anar a llacs. Al voltant de Dresden hi ha molts i algun d'ells estan acondicionats per al bany i l'oci: pagant una entrada pots accedir a vestuaris, piscines i molts altres servicis. Al que jo més he anat és al de Cossebaude que té fins i tot un tobogà, rotllo parc aquatic. A mi em recordava a una piscina municipal.
Puix en tots estos llacs, hi havia una zona FKK, per a practicar el naturisme. És xocant per a nosaltres, ja que això seria impensable en Espanya, on les platges nudistes sempre són de difícil accés i allunyades de nuclis de població.
A Alemanya la cultura naturista té més de 100 anys. A principi del segle XX es practicava naturisme massivament, després va ser prohibit pel nacionalsocialisme, però amb la DDR es va tornar a posar de moda, ja que la República Democràtica Alemanya (sobretot a partir dels anys 60) era molt moderna amb estos temes i molt lliberal sexualment parlant. A la zona on es troba Dresden hi ha gran tradició, i en l'actualitat no és difícil trobar clubs i campings on es practique el FKK. A més com ja dic, tots estos llacs tenen zones on poder pendre el sol i banyar-te nuet tranquilament.
Són coses que quan desconeixes el país no esperes trobar ací. Es sol creure que els alemanys són quadriculats, i jo ara que els conec pense que això és sols per al treball, o per a la forma de fer certes coses, però pel que respecta a llibertats individuals, al respecte a les decissions dels altres (qui vol es banya amb roba i qui vol es banya nu), ens trauen molts anys d'avantatge.
Si algú te interés (i sap alemany) pot consultar esta pàgina web on hi ha molta informació sobre el tema.
--------------------------------------------------------------------------------
L'altre tema del que volia parlar és del "pfand". Pfand significa depòsit. Les botelles de plàstic (cola, aigua, té...) les llaunes i els botellins de cervessa ací tenen pfand. Qué vol dir això? Que pagues un recàrrec, que va des d'els 8 centims dels botellins de birra, fins als 25 de les botelles de plàstic, que et tornen quan portes l'envàs buit al supermercat. Esta medida es feia en Espanya en algunes botelles fa molts anys i sincerament es podria recuperar.
Per a l'usuari és un rotllo. La veritat és que carregar les caixes de cervessa buides per a arreplegar el pfand no mola, peró té moltes altres avantatges.
Este sistema afavoreix el reciclatge, qui no ha vist a la seua localitat els contenidors de plàstic plens, o simplement gent que es caga en el reciclatge i ho tira tot junt. Doncs amb este sistema t'assegures que tant plàstic com vidre es va a reutilitzar, ja que com has pagat de més, tot el món ho torna per a recuperar els diners.
És també el mètode de compensar a qui organitza una festa en sa casa. Ací tot el món porta la seua pròpia beguda a les festes de pis, i quan acaba deixa allí les botelles. Així l'amo de la casa, ja que al dia següent s'ha de fotre netejant totes les deixalles, te una xicoteta ganància. En la festa que vaig organitzar al meu pis, vaig traure uns 15 € de pfand, i quan van vindre els enginyers químics a vore'm uns altres 12.
Però sense dubte, el millor aspecte del sistema és que evita que als carrers hi haja gent demanant. En lloc de demanar, els captaires, el que fan és buscar pfand. A Neustadt, el barri de festa de Dresden, i també en altres parts de la ciutat, es veu a molta gent bebent al carrer, així que hi ha un bon mercat. Amb açò s'aconsegueix tindre la ciutat més neta, i que els captaires no "molesten" a la resta. Els rics, o els solidaris, no es guarden les botelles, les deixen allà on estaven bebent, segur que algú necessitat les arreplega.
Nosaltres hem batejat a esta gent que arreplega pfand, com a "pfandmans" (no, no hem sigut molt originals), i és curiós veure-los actuar. Solen anar en bicicleta, i sempre la porten fins a dalt de caixes i de bosses, totes plenes de botelles.
Solen ser gent major, però a Neustadt hi ha un més jove, que sempre està rient, i sempre es para a parlar amb nosaltres. Clar, és el nostre favorit, i si el trobem després d'haver estat bebent al parc, sempre li indiquem on estàvem, per a que ell arreplegue el nostre pfand. L'altre dia vaig estar parlant amb ell, i li vaig dir que era el millor pfandman del Neustadt, ell reia, com sempre, i em va dir, "Ja, ich bin der pfandkönig", el rei del pfand, el rei d'allò que la gent no vol, bonica metàfora.
Este és ell amb la seua bicicleta:
No, és broma, però la bicicleta va quasi, quasi així de plena.
No hay comentarios:
Publicar un comentario