sábado, 13 de febrero de 2010

13.02.1945

Dresden, 13.02.1945. 22:14.

Cau la primera bomba sobre la ciutat de Dresden; 20 minuts més tard tres quartes parts del Alstadt de Dresden estaven incendiades.Encara va haver una segona "oleada" i atacs diürns els dies 14 i 15 de febrer, que van destruir per complet esta ciutat. Moren en els bombardejos entre 18.000 i 25.000 persones.

Els aliats consideren l'atac necessari per a acurtar la guerra. Segons ells, Dresden era un punt estratègic, ple de fàbriques de munició i nus fonamental de comunicació cap al front de l'est.

Els nazis consideren l'atac un crim de guerra, diuen que no van ser atacats objectius militars, i alguns parlen fins i tot de "l'holocaust de les bombes".

Quina és la veritat? Sense dubte l'atac aliat va ser desmesurat i difícilment justificable, però s'enfrontaven a un monstre tan gran que segurament no era fàcil pendre decissions.

Dresden 13.02.2010 65 aniversari de la tragèdia.

Es perverteix la història, el moviment nazi aprofita el record d'aquell atac per a celebrar en Dresden manifestacions neofeixistes multitudinaries. El NPD partit d'extrema dreta que té entre els seus lemes "Ausländer raus" (estrangers fora) que quasi tots els espanyols que estem ací hem escoltat alguna volta, té 8 diputats al parlament de Sajonia. L'extrema dreta es fa forta a la regió.

La ciutat està completament pressa per la polícia. Es parla de 8000 polícies. L'accés a Neustadt, on es manifesten els nazis, està tallat, no es pot passar si no demostres que vius allà i els tramvies no circulen. L'ambient al carrer és bèl·lic.

El moviment antifeixista, també molt important a la ciutat, encapçalat pel grup antifa "No pasarán!" forma barricades humanes, per on intueixen que la manifestació va a passar, centenars de policies intenten per tots els mitjans que els dos grups de manifestants no es troben; tinc amics en eixes barricades.

Durant el dia a tota la ciutat hi han actes conmemoratius, associacions pacifistes convoquen marxes festives i concentracions. A la 13:00 del migdia, una impresionant cadena humana s'ha format enfront de l'ajuntament. Intenten demostrar que Dresden no és una ciutat feixista, que Dresden és acollidora, oberta i multicultural.

A les 21:45 totes les esglèsies de Dresden faran sonar les seues campanes. És l'hora quan van començar a sonar les alarmes antiaèries. Esta nit hi ha un altre acte i un concert baix de la Frauenkirche, esglesia reconstruida fa menys de 10 anys i símbol de la rehabilitació de la ciutat.





Recomane llegir l'extens i molt interesant article de la wikipedia sobre el tema.

És realment tan difícil oblidar els fanatismes i viure en PAU?

1 comentario:

Nando dijo...

Una cosa és llegir-ho als llibres, veure-ho a la tele... però el viure a ciutats on han passat coses així a ú li encolliç un poc el cor. I a Gdansk va començar tot.
Gdansk tambè va ser destruida durant la guerra, quasi al 90%. Recorde quan estava passejant per primera vegada pel carrer mès bonic d'allí; de sobte, en arribar al final del carrer, vaig veure una foto enorme feta en aquells temps, on es podia veure la ciutat desfeta. Podies reconèixer carrers actuals a la foto, i veure com havien estat m'impactà. Encara es conserven algunes runes.
Però el que mès impacta ès saber que no fa tant de tot allò.