jueves, 10 de febrero de 2011

El poder de la paraula

Sortu, la nova formació de l'esquerra abertzale s'ha de presentar a les eleccions.

Eixa és la meua opinió que vaig a argumentar.

Primer, posaré en antecedents a la gent. A mi la llei de partits no m'ha agradat mai.

Perquè sense saber molt de dret, pense que no es pot legislar atenent a un cas particular, i eixa llei de partits podria dir-se en singular, la llei de partit o la llei anti-batasuna.

Ací al País Valencià, tenim partits o pseudopartits que no condenen i no tan sols això, que donen suport a la violència i que moltes voltes organitzen actes violents. Però mai he escoltat en cap de mitjà de comunicació que a estos grups se'ls ha d'aplicar la llei de partits i no he llegit mai a cap periodista que diga que se'ls ha d'il·legatlizar.

Per sort, estos "partits" són ací molt minoritaris, però no és així amb l'esquerra abertzale al País Basc. Van fer una demostració impressionant de força quan van crear un partit del no res, i sense cap estructura van aconseguir més de 150.000 vots (un 12%) i nou escons al parlament basc amb el Partit Comunista de las Tierras Vascas.

I eixa és la base de la meua idea, no es pot silenciar a eixe 12% dels bascs, eixe 12% vol la independència del País Basc, i eixa és una aspiració legítima. Per aconseguir-la haurien de convencer a molta gent, i a dia de hui sembla una utopia, però no els podem negar la paraula. Si ho fem, poden creure que el camí són les pistoles, l'extorsió, el xantatge, i eixe no és el camí, el camí és la paraula.

Però aprovada com està eixa llei de partits, i exigint que per a presentar-se a les eleccions l'han de complir, em pareixeria de mal gust, una broma pesada, que si, com pareix, es decideixen a complir-la, es canviara, es fera una de nova, amb l'únic objectiu d'impedir l'entrada al parlament d'un partit polític que representa a molta gent, que representa una idea, que com totes les idees, es pot discutir, es pot debatir sobre ella, utilitzant la paraula.

Esta oportunitat de que una volta per totes acabem amb el terrorisme etarra, és històrica i no es pot deixar perdre pel desig de revenja, per voler silenciar unes idees contraries... totes les idees són valides mentre siguen defensades on s'han de defensar, als parlaments democràtics i amb el poder de la paraula.

1 comentario:

Nando dijo...

Si a la Llei de partits es diu que "s'ha de rebutjar la violència d'ETA", i diuen clarament "rebutjem tota mena de violència, inclossa la d'ETA", i no els deixen presentar-se, s'estarà donant motiu per a que no creguen i no vullguen participar en el "joc" democràtic, que ès el que tots els demanen, i això porta a les pistoles.
Ara, no sé segur si han dit tambè "condemnem la violència d'ETA", que crec que és altre requisit. Pero està clar que se'ls ha de deixar presentar-se, sino malament.