Hui inagure esta secció del blog, i ho faig parlant del "futbolín".
El "futbolín" és un invent espanyol que es basa com pràcticament tots els invents espanyols (llevant el submarí) en afegir un palo. Així es van inventar el chupa-chups, la fregona, i afegint un palo a uns ninots de fusta es va inventar el futbolín.
Però este invent espanyol els alemanys l'han transformat fins a fer que el seu futbolin i l'espanyol no es pareguen pràcticament en res. Ací al futbolín li diuen kicker, i un "kicker" alemany té esta apariència:
Mentre que si recordem un futbolin espanyol té esta altra:
A simple vista, les diferències són notables. La primera la disposició dels jugadors:
Mentre en Espanya es juga habitualment amb un 3-3-4 ací gasten una disposició tàctica 2-5-3.
També crida l'atenció que ací els ninots en lloc de peus com en Espanya tenen una espècie de taco, i és amb eixe taco amb que es colpeja a la pilota.
Una altra diferència notable són les caigudes i la inclinació de la taula. Per desgràcia encara no estic plenament familiaritzat i no sé dir exactament com cauen les boles en cada situació en estos futbolins, però si puc comentar les dues diferències més grans amb l'espanyol: el davanter no pot controlar la bola darrere seu, és a dir, que una bola darrere del davanter cau al migcamp de l'equip contrari i l'altra diferència important és que una bola en un cantó pot acabar dins la porteria, així que jo que porte sempre defensa i porter he d'anar sempre molt en compte en eixes boles que en Espanya mai serien gol.
Les regles també són diferents, mentre en Espanya majoritariament es juga sense poder passar la bola entre els davanters ací això si està permés, però per contra no es poden marcar gols amb els migcampistes. Esta regla es diu "Ohne mitte" (literalment sense mig) i és per a mi la principal diferència del joc.
Esta regla fa que el futbolín ací siga molt més lent (els alemanys diuen que és molt més tàctic), ja que com no pots marcar amb els migcampistes de res val tirar fort una bola que no puga controlar el teu davanter, així que la bola es passa llarg temps entre els migcampistes (que damunt són 5) intentant que aplegue fluixeta als davanters.
També hi han diferències molt agradables, com per exemple que en dos dels garitos on més vaig, el 33 i la chemie, el futbolin és debades, i en els altres el màxim preu que he vist es de 50 cèntims d'euro.
Jo no és que siga molt bo, sols sé jugar amb la defensa i el porter, i tot i que no ho faig malament i estic dins del nivell mig dels espanyols d'ací, en com ens enganxe un alemany que sapia jugar decentment ens deixa a zero amb facilitat.
P.D. Si vas a Alemanya i vols jugar al futbolin has de pegar dos colpets a la taula. No t'extranye que si no fas açò, encara que estigues allí fent cua, comencen de nou sense contar amb tu. Açò dels dos colpets ho gasten també per a saludar quan algú aplega de nou a una reunió, o a un bar...coses diferents en Alemanya.
1 comentario:
A mi em va costar adaptar-me a jugar amb estos futbolins tan raros...
Publicar un comentario